Thursday, April 23, 2009

~...Bile I.C.U. diterjah utk kali Ke-4...~

Riak happy kat muka dan suara x bermakne seiring dengan situasi dalam dalaman ni.. Bila situasi nie berlaku skali lagi, br aku sedar betapa berharganya nyawa aku selama ni. [Baru rase nak bersyukur].. terukkan aku nie.. adus..
MyEm0.Com
Hari nie, 23 April 09, aku skali lagi [kali ke4] dikejarkan ke I.C.U. sbb breathing difficulties. Aku mmg x sngk yg breathlessness aku nie dtg blk pas 2 thn senyap menghilang.

Pas aku blk je rmh dr pasar mlm td, aku dah rase something x kena kat badan aku.. [Sakit dada+Loya+Pening+Hidung tersumbat]..

*jangan la bende nie dtg balik...!!!* luahan aku dalam hati

Aku pown pergi kat dapur..[niat tuk bsh pinggan mangkuk jap].. then, the painful came to the climax. Aku semput, rase mcm nak mati jer.. Mmg rase dah xde oksigen kat bumi nie. Mak aku yg nmpk aku waktu tue, terus jerit kat ayah aku.. Ape lagi, sepantas kilat ayah aku amek kunci kete dan bawak aku terus ke hospital..

*dalam kete mmg nangis giler2 arr.. Kaki ngan tangan rase kebas dan dada rase mcm nak meletOoP!!.. [lg pun dah lame x nangis, bile lagi..]..haha..


Sampai jer kat unit kecemasan, ayah aku trs pggl H.A.. dan ape lagi, naik wheel chair arr..huhu!!.. H.A kat situ trs bg aku breathing aid dan kepit ibu jari aku dgn somthing name ape entah..haha.. [kali ke4 kena kepit pon x tau name bende tue, cam mane nak amek medic nie]..


*dik, trk nafas prlhn2. Jgn cepat sangat. Biar oksigen msk dlm otk. Tue yg tangan ngan kaki x leh gerak tue*.. H.A x ensem arr..haha.. sengal~



w/p rase nak sumpah srnh kat H.A tue sbb aku tgh skt dada, of coz arr trk nafas cpt2, tp aku diam jer..haha.. nak dipendkkan citer, nafas aku pun dah smooth and aku dgr name aku dpggl. [NUR ALIA BT MOHD RAMLEY, B2] .. Jumpe la doc laki. Dr. Idzham..hehe, smpt gak bc tag name die. Die tny arr cam mane blh jd cam nie. Blm smpt aku jawab [w/p rase mg x nak jwb], terus die kate.."nie mst sbb stress nie. Ke adik ade jatuh? Pikir bnyk sngt kowt.."

Bile dia dpt th yg aku dh abis SPM, tgh tgg uni, die siap tny lagi nak amek ape. Dgn bangganye aku ckp medic..haha.."Pikir btol2 kalo nak amek medic, dptkan 4.0 pointer tau.." haha.. Kesimpulannya die kate, prkr nie mmg bese brlk kat bdk pompuan. Lg pown, aku nie sbnrnye bknnye x ckp nafas, tpi over oksigen.. wahaha.. Smpi extend 100 lbh..Penyakit nie x de ubat, so kena pandai jaga diri yerk..[seb baek die x bg inhaler, sbb aku bknnye lelah..haha]..

Sampai je kat rmh, trs aku buat taik mate sejam. Penat wei.. Dr tue bg aku ubat selesema jerk..wahaha.. Smpi skrang, wkt aku tgh wat post nie, aku tgh control nafas aku supaya x overbreathing..wahaha..


p/s: gud luck kat sume kawan2 aku yg nak amek medic yerk... hehe..



17 comments:

mynmeisazm :) said...

all d best
take care

~cik zue~ said...

hailoh cik alia....
tak taw pon ko de sakit cmnie..
jaga diri baek2 yaa my dear~

nk amek medic?
good luck k..

Afiq Fadhli said...

ade plak ea over oxygen..haha

~Ms. Iva~ said...

to mynmeisazm:
thanx.. all da best to you too..

to cik zue:
aku pown x tau bende nie ade blk..haha..

thanx..

to afiq fadhli:
ade arr.. exceed 100 tue..
dahsyat x paru2 aku..

wahaha..

Afiq Fadhli said...

gilerr tamak..
hahaha
satgi abs sume oxygen kat bumi ni ko sdut..haha

~Ms. Iva~ said...

to afiq fadhli :
tamak??.. wahaha..

ko blh x bg tips cam mane nk bg seimbang kandungan oksigen dlm paru2 aku nie..???

wahahaha..

husna said...

alia~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
hati2 ea slalu,,
tu la kao jgn la tensen2 sgt..
takut lak ak..
klu ak katsblah ko musti da panik gle!
take care la ea..
x,mo tensen2..

jap2..
ko nk amek mn satu ni???
medic ke??
xphm daku dikau ini..

sajeedhani. said...

haiyoo.
t8 k ya dear.
:)

~Ms. Iva~ said...

to husna:
haha.. thanx ye husna for your concern..

mak ngan ayah aku dah panik giler, aku x tau la plak mcm mane reaksi ko nnt..haha..

bkn senang tgk aku nangis kow2 mcm org nak mati.. huhu..

aku mmg nak amek medic pown.. tak pown lawyer..
tgk la dulu..haha..

~Ms. Iva~ said...

to sajeed :

thanx yerk.. nnt aku ckp ngan paru2 aku nie supaya control sket breathing aku nie..

haha..

amiR muJahiD said...

huhu...
gud luck utk ko jgak la...
yup2...
medic susah weh...
kna struggle btol2...
but never say die before we try...
hehe...

btw,doakan aku i/v 27/4 ni...
kalo dpt alhamdulillah...
kalo x,jom gi UM sama2 yok...
haha...

~Ms. Iva~ said...

to amir :

thanx.. no pain no gain.. mmg kena struggle giler2..
xde nak maen2 dah..

haha..
k la.. aku doakan ko.. tp kalo x dpt pown, jd la mentor aku kat UM nnt..

hahaha..

DiNieezyANe said...

Wah!
Terlebih oksigen pon bahaya rupanya.
Tak boleh selalu bernafas la camni. XD

Berhati-hati ketika bernafas Alia. Kalau kau rasa stress, cepat2 tahan nafas. hihihii...

dilasolace said...

Ada eh terlebih o2?
Baru tau..
Huhuh jaga diri leklok ye!!
Nasib ko x kena kat KISAS..
Ngee~

Medic?
bukan Law ke?
nway papepun gud luck k?
Jom2 jadi doc...

~Ms. Iva~ said...

to dinie:
hebat x aku blh sedut oksigen lebih..

haha..

gile arr ko kalo aku thn nafas.. nak sedut ape??..

haha

to dila:

tue la pasal.. kat kisas lagi stress,x de plak nak rase semput..haha

haah.. nak amek medic.. tp aku local je la..
ko duk oversea nue..

shuh..shuh..

dilasolace said...

weh, sampai hati halau aku ye!!!
uhuhuhuhu....

~Ms. Iva~ said...

to dilasolace:
halau ko??.. huhu..
x layak bdk excel duk msia..

hehe..